In Reporter op stap vertelt Reporter je van alles over de periode waar iedereen in Nederland naar uit kijkt, de periode vrij van school en werk: zomervakantie. Wat doet hij zoal en gaat hij ook op vakantie? Dit alles in een zevendelige blogserie. Deze keer: de rugzak.

In deze eerste aflevering staat de rugzak in het middelpunt en vertel ik je alles over mijn ervaringen met een rugzak, zowel letterlijk als figuurlijk.

School en op reis
Ondanks dat ik nu natuurlijk vakantie heb, dacht ik toch gelijk aan de rugzak voor op school. Je gebruikt hem je hele schoolcarrière en je hebt hem ook echt nodig. Het is me weleens voorgevallen dat ik hem kwijt was en dat ik toen dacht: ja, maar al mijn spullen zitten erin! Later bleek dat iemand per ongeluk mijn tas naar huis had meegenomen. Zat ik daar, zonder tas, zonder grafische rekenmachine (die ik juist nodig had, want het volgende lesuur had ik een wiskunderepetitie) en natuurlijk zonder telefoon. Uiteindelijk heb ik diezelfde dag nog mijn rugzak teruggekregen. Op dat soort momenten merk je toch de noodzaak van zo’n gebruiksvoorwerp. Als je op reis gaat of gaat backpacken, is het de belangrijkste opslagplek voor je persoonlijke spullen.

Opvoeding
Wat zit er in jouw rugzak? Als ik het op deze manier vraag kun je dat natuurlijk op twee manieren opvatten: letterlijk én figuurlijk. Hier bedoel ik dat natuurlijk figuurlijk, daarom ook de kop ‘opvoeding’. Welke belangrijke dingen die je geleerd hebt van je ouders, grootouders of ‘grote voorbeelden’, horen bij je figuurlijke rugzak. Wat heb je mee gekregen over normen en waarden, politiek, godsdienst en ga zo maar door.
Soms is het belangrijk om terug te kijken. Als je iets doet waarvan je uit je opvoeding weet dat dat niet goed is, kijk je terug. In sommige gevallen moet je helaas concluderen dat je iets niet meegekregen hebt en dat kan handig zijn. Vaak hoor je van criminelen dat ze geen vaderfiguur hadden die hun liet zien wat ze wel en niet mochten doen.

Wat zit er in jouw rugzak en wat geef je door?
Wat neem jij mee uit je rugzak? Dingen die jouw ouders je meegegeven hebben of dingen waar jouw normen en waarden voor staan. En heb je al eens nagedacht over wat je je eigen kinderen, als je die krijgt, wil meegeven? Zijn dat dezelfde regels van jouw of zijn het je eigen regels en de dingen die jíj belangrijk vind? Laat je jouw kinderen toe om die ook aan te passen naar wat zij vinden en waar zij voor staan?
Denk daar eens over na deze zomer…

Welke dingen vanuit je opvoeding gebruik je nu nog steeds en welke regels heb je aangepast? Laat het weten in de comments!

Volgende keer in Reporter op stap#2 over de zaklampDeel dit: